İçeriğe geç

Şikayete Bağlı Olmayan Suçlar Ne Demek

Şikâyete bağlı olmayan suçlar nelerdir?

Bildirim zorunluluğu olmayan suçlar: Kasten adam öldürme, kasten yaralama, kasten düşük yapma, gasp, haberleşmenin gizliliğini ihlal, hırsızlık, dolandırıcılık, kasten çevre kirliliği.

Hangi suçlar şikâyete bağlı değildir?

Kamu görevlisine hakaret suçu veya Cumhurbaşkanına hakaret suçu kovuşturulamaz. Kişinin hatırasına hakaret suçu (m. 130/1,2). Kamu görevlisinin resmi görevi sırasında şeref ve haysiyetine hakaret suçunun kovuşturulması ihbara bağlı değildir. Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu (m. 132/1, 2, 3).

Şikâyete tabi değil ne demek?

Bildirime tabi olmayan suçlar için bildirimden feragat söz konusu değildir. Bu suçlar resen soruşturulur. Şikayet geri çekilse bile soruşturma devam eder.

Şikayet yoksa ne karar verilir?

Sanığın ceza yargılaması sonucunda beraat etmesi mümkünse beraat kararı verilir. Sanığın beraat etmesi mümkün değilse, suçlamanın bulunmaması nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verilebilir.

Şikayet olmadan dava açılır mı?

Kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarda şikâyet şartı aranmıyorsa kamu davası açılamaz. Cumhuriyet savcısı şikâyet şartı aranmadığı gerekçesiyle iddianame düzenler ve mahkeme iddianameyi kabul ettikten sonra şikâyet şartı arandığına karar verirse yargılamaya devam edilebilmesi için şikâyet şartı aranıp aranmadığına bakılır.

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şikâyetten kaç ay sonra dava açılır?

İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.

Olaydan kaç gün sonra şikayet edilir?

Soruşturulması ve kovuşturulması ihbara bağlı suçlarda istinaf hakkı zamanaşımına tabidir. Türk Ceza Kanunu’nun 73. maddesine göre istinaf hakkı suç tarihinden itibaren 6 ay içinde kullanılmalı ve failin kimliği biliniyor veya hak sahibi tarafından biliniyor olmalıdır.

Şikayetçi olmazsan ne olur?

a) Polise veya Cumhuriyet savcılığına yapılan şikâyetin geri çekilmesi, tazminat hakkının kaybına yol açmaz. Ceza yargılaması başlatıldıktan sonra bile, hâkim önünde şikâyet bulunmadığının tespiti, hukuk mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkının kaybına yol açmaz.

Davacı şikayetini geri alırsa ne olur?

Soruşturma evresinde şikâyet geri çekilirse, Cumhuriyet savcılığı CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadığına karar verir. Bunun nedeni, kovuşturma imkânının artık kalmamasıdır. Kovuşturma evresinde şikâyet geri çekilirse, TCK’nın 73/4 ve CMK’nın 223/8 maddeleri uyarınca takipsizlik kararı verilir.

Polise şikâyet ettikten sonra ne olur?

Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.

Karakola yapılan şikâyet nasıl geri alınır?

Davadan feragat, soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde ise Asliye Ceza Mahkemesine veya Ağır Ceza Mahkemesine başvurulması veya sözlü beyanın ceza muhakemesi tutanağına geçirilmesiyle gerçekleşir.

Şikâyete bağlı olmayan suçlar nelerdir?

Rapor konusu olmayan suçlar: Kasten adam öldürme (TCK 81) Kasten yaralama (TCK 82) Kasten kürtaj (TCK 100) Gasp (TCK 107) Haberleşmenin gizliliğini ihlal (TCK 132) Hırsızlık (TCK 141) Dolandırıcılık (TCK 157)Daha fazla makale…•27 Ekim 2020

Hangi suçlarda şikayet aranmaz?

İtiraz yetkisi istisnai bir düzenleme olduğundan, şikâyete konu suçlar Ceza Kanunu ve bazı özel kanunlarda sayılmıştır. Kanunda öngörülmeyen suçların ihbar zorunluluğu yoktur.

Şikayet geri alınırsa savcı ne karar verir?

Şikâyetin geri çekilmesi hâlinde verilecek kararlar: Cumhuriyet savcılığı tarafından yürütülen soruşturma sona erer ve şüpheli hakkında dava açılması veya ceza kovuşturması başlatılması mümkün olmaz. Kovuşturma evresinde şikâyetten feragat edilmesi hâlinde, sanık bu feragati kabul ederse ceza kovuşturması düşer.

Şikayet şarta bağlanabilir mi?

Aslında, temyiz hakkı olan ve bu hakkını kullananlar, Türk Ceza Kanunu’nun 73/6. maddesine göre temyizlerini geri alma hakkına sahiptirler. Avukatın davanın geri alınmasını kabul edebilmesi için, vekaletnamesinde bunu yapmaya açıkça yetkili olması gerekir. Temyizden feragat şarta bağlanamaz.

Şikayetçi olmadıktan sonra şikayetçi olunabilir mi?

Hukuk sistemimizde, bir şikayet geri çekildikten sonra aynı suç için yeni bir şikayette bulunmak mümkün değildir. Başka bir deyişle, şikayetten feragat etmeden geri göndermek mümkün değildir.

Kişi şikayetçi olmazsa ne olur?

İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.

Şikayetçi olmayan davaya katılabilir mi?

Esasen, şikayet etmek ve katılmak farklıdır. Savcılık rapora bağlıysa, rapor feragat edilir veya feragat edilirse, bu görüşe katılmayabilirsiniz, ancak savcılık rapora bağlı değilse, bu görüşe katılabilirsiniz. Bu durumda, önce bir şikayette bulunmanız gerekir. Şikayet yoksa, davaya katılma şansınız yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Buğday Tenli Escort