Acipayam neyi ile meşhur?
1628 km²’lik alanıyla Denizli’nin en büyük ilçesidir. Bu bölgedeki ana faaliyet tütün yetiştiriciliği olsa da, adı badem üretiminden gelen “payam” kelimesini de taşımaktadır. Ayrıca bölge “goku” adı verilen yemeğiyle de adından söz ettirmiştir.
Acıpayam hangi beylik?
Merkezi Kütahya’da bulunan ve bugünkü Serinhisar ilçesi sınırında bulunan Germiyanoğulları Beyliği, verimli Hamit Ovası’nın (Acıpayam Ovası) fethi için uzun savaşlar yapmıştır.
Denizli Acıpayam’da ne yetişir?
İlçe, kolayca yetiştirilebilen kavunları ve bahçe ürünleriyle ünlüdür. Ovada genellikle kavun, karpuz, lahana, ıspanak, domates, biber, elma ve diğer birçok ürün yetişir.
Acıpayam Ovası nasıl oluşmuştur?
Acıpayam Ovası, jeolojik olarak çok genç bir çöküntü havzasından oluşmuş olup, daha sonra alüvyonlu toprakla dolmuştur. Kırmızımsı kireçtaşı toprakları oldukça derin ve verimlidir. Ova, Ege bölgesinin ve ülkemizin en önemli ovalarından biridir. Toplam tarım alanı 413.260 dekar olup, bunun 100.000 dekarı sulanmaktadır.
Acıpayam neresi gezilir?
Acıpayam ilçesinde görülmeye değer tarihi yerler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçeye geldiğinizde görmeniz gereken yerler arasında Acıpayam Kanyonu, Keloğlan Mağarası, Alacain Mağarası, Acıpayam Çarşı Camii, Yazır Camii ve Oğuz Baba Türbesi bulunmaktadır.
Acıpayam merkez nüfusu kaç?
2018 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre ilçenin toplam nüfusu 55.648’dir. Bunlardan 17.277’si ilçe merkezinde; 38.371’i ise şehrin diğer bölgelerinde yaşamaktadır. Nüfusun 27.934’ü erkek, 27.934’ü ise kadındır.
Denizli Acıpayam hangi Türk boyu?
Türkmen aşiretlerinin önemli bir kısmı Denizli-Uşak bölgesine gelip yerleşmişlerdir. Bu Türkmenlerin Avşarlar önderliğinde faaliyet gösterdikleri ve Selçuklular tarafından Gölhisar olarak adlandırılan Karaağaç Ovası’na (Acıpayam) Sultan Mesut I döneminde (1116-1155) yerleştikleri bilinmektedir.
Denizli’de deniz yok neden adı Denizli?
“Tengiz” kelimesi Eski Türkçe’de “deniz” anlamına gelir. “Tengüzlü” modern yazımda “Denizli” anlamına gelir. Bu nedenle, yukarıdaki açıklamalarda açıklandığı gibi, kesin bir isim veremeyiz. Bizim görüşümüze göre, “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” olmuştur.
Denizli’nin eski adı nedir?
Denizli’nin eski adı “Ladik” veya “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelir ve Türkçe’de bir anlamı yoktur. “Ladik” ismi, Menderes vadisinin yukarısında (şimdiki Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında da benimsenmiştir.
Acıpayam ismi nereden gelir?
Bölgeye “Acıpayam” isminin verilmesinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bölgede çok sayıda badem ağacının bulunması ve badem ağaçlarının acı olmasından dolayı “Acıpayam” isminin verilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bölgede bademlere “Payam” denmesi bu ismin yukarıdaki açıklamalardan ortaya çıktığını doğrulamaktadır.
Denizli’nin en meşhur meyvesi nedir?
Denizli’nin Yükselen Değeri: Cennet Elması4 Kasım 2019
Denizli’de en çok ne üretilir?
Denizli, Türkiye kekiğinin %90’ını, çerezlik ayçiçeğinin %15’ini ve kavrulmuş leblebinin %80’ini karşılamaktadır. Denizli, kekik üretiminde dünyada 1., çerezlik ayçiçeği ve haşhaş tohumunda Türkiye’de 1., üzüm üretiminde Türkiye’de 2., Ege Bölgesi’nin 4. büyük üreticisi ve süt üretiminde Türkiye’nin 9. büyük üreticisidir.
Acıpayam karstik mi?
Bilinen diğer adı ise karst ovasıdır. Denizli, Acıpayam (Karaağaç) ovası tipik bir polyedir.
Acıpayam ovası kaç dönüm?
Denizli Acıpayam Ovası; Acıpayam ve Serinhisar ilçeleri sınırları içerisinde yer almakta olup, 31.556,66 hektarlık alanı kaplamaktadır.
Polye ne demektir?
Polyes çok büyük karst çukurlarıdır. “Karst ovası” olarak da adlandırılır. Polyes, lapya, dolin, uvala ve çöküntü olarak tanımlanan ve kilometrelerce uzunlukta olabilen arazi şekillerinin en büyüğüdür. Geniş ovalar ve ovalar genellikle “polyes” olarak tanımlanır.
Denizli’nin neyi meşhur?
Mısır böreği, yen böreği, süller pide, çiğ dolma, börülce böreği ve Denizli tarzı katmer Denizli bölgesinin en meşhur yemekleridir. Denizli’de hediyelik eşya mı almak istiyorsunuz? Tarihi ve doğal güzellikleriyle birçok turistin uğrak noktası olan Denizli ilinde birçok hediyelik eşya ürünü bulunmaktadır.
Acıpayam Kanyonu ziyarete açık mı?
Kanyon haftanın her günü ziyarete açıktır.
Denizli’de ne yenilir?
Denizli’nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuku Kebabı, Yaprak Sarması, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Kızartması, Katmer, Çiğ Patlıcan Dolması, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Harcı, Cerpleme, Pekmezli Kabak Aşısı, İçli Köfte ve Yoğurtlu Köfte yer alır.
Acıpayam hangi ile bağlı?
COĞRAFİ KONUM. Acıpayam ilçesi, Anadolu Yarımadası’nın güneybatısında ve Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır. Denizli İli’ne bağlı olan ilçe, ilin güneydoğu kesiminde yer almaktadır.