Bebeklerde kalça çıkığı neden olur?
Kalça displazisinin doğum sırasında geliştiği genel olarak kabul görse de, bebeğin anne karnındaki amniyon sıvısının düşük olması, doğumda makat gelişi, aile öyküsü, cinsiyet, bacakların sıkı sarılması gibi faktörler de bu duruma neden olabilir.
Kalça çıkığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yenidoğan döneminde (ilk 2 ay), kalçadan hareket ederken bir tıkırtı sesi duymak ve aşırı hareket nedeniyle kalçanın gevşemesini hissetmek önemlidir. Kalça çıkığını tespit etmenin en erken ve en doğru yolu, yenidoğan döneminde bebeğin kalça ultrasonunun yapılmasıdır. Hamilelik sırasında anne birkaç kez ultrasona girer.
Bebeklere neden kundak yapılmaz?
Doğumdan sonraki günlerde uygunsuz kundaklama bebeklerde kalça çıkığına neden olabilir. Uzmanlar, uygunsuz kundaklama nedeniyle, doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde bağ dokuları gevşek olan bebeklerde kalça çıkığı riskinin arttığını vurguluyor.
Kaç aydan sonra kundak yapılmaz?
Bebekler yaklaşık 3-4 aylık olduklarında kundaktan ayrılabilirler. Bebek dönmeye başladığında kundak en azından kollar açık şekilde kundaklanmalı veya kundak tamamen terk edilmelidir.
Kalça çıkıklığı olan bebek nasıl yürür?
Kalça çıkığı olan bir bebek nasıl yürür? Kalça çıkığı olan bebeklerin yürümesi gecikir. Küçük çocuklar bir bacakları diğerinden kısa olduğu için aksarlar. Yürürken, bir kalça eklemi diğerinden farklı hareket eder ve diz dışarı doğru bakar gibi görünür.
Kalça çıkığı hangi aylarda yapılır?
Kalça ultrasonografisi 1-3 aylık bebeklere yapılır.
Yenidoğan kalça çıkığı muayenesi ne zaman?
Fiziksel muayenede herhangi bir sorun bulunmazsa, bebekler bir aylık olduktan sonra kalça ultrasonu yapılır. Erken tanı ve tedaviyi sağlamak için, bebeklerin 4 aylık olduklarında kalça ultrasonu yaptırmaları gerekir.
Kalça çıkığı nasıl yerine oturtulur?
Basitçe söylemek gerekirse, kalça çıkıkları Pavlik veya Frejka gibi çeşitli ortezlerle ve bacakları desteklemek için diğer yastıklar veya cihazlarla değiştirilebilir. Daha büyük çocuklarda, yani kalça çıkığının geç teşhis edildiği yaş grubunda, anestezi altında alçı uygulanır.
Kalça çıkığı en sık nereye olur?
Bu hastalık esas olarak kalça eklemindeki top (femoral baş) ile yuva (asetabulum) arasındaki ilişkinin çeşitli derecelerde bozulmasıdır. Burada top, yuvanın dışındadır veya yuvanın içindeki konumları çeşitli derecelerde uyumsuzdur. Tam çıkıkta, yürürken baş yukarı doğru hareket eder.
3 aylık bebek kundak yapılır mı?
Yarım kundaklama, bebek doğduktan hemen sonra başlatılabilir ve bebek yalnızca ilk üç ay kundaklanmalıdır. Bebek 3-4 aylık olduğunda, vücudunu bağımsız olarak döndürme yeteneğini kazanacaktır. Bebek bu yeteneği kazanmadan önce kundaklamayı bırakmak gerekir.
Bebek uyurken kundak yapılmalı mı?
Bebekler uyurken kundaklanmalı mı? Derin uykuya dalmaları için kundaklama önerilir.
Bebek kaçıncı aya kadar kundaklanır?
Kundaklama, bebeğiniz 3-4 aylık olana kadar kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Bebekler 3-4 aylıkken sağa sola dönmeye başlar. Bebekleri bu aşamada kundaklamak, yüz üstü dönmelerine ve kendilerine zarar vermelerine neden olabilir.
Doğru kundak nasıl yapılır?
Bebeği sarmak için büyük, yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Kundak üst gövdeye sıkıca oturmalı ancak alt gövdeyi, yani bacakları serbest bırakmalıdır. Kundak kare ise, üst kısım katlanarak bebeğin omzu kıvrımda kalacak şekilde yerleştirilir. Önce, bir kol kundakla düz veya katlanmış şekilde sarılır.
Kundaklı bebek yan yatırılır mı?
Alt değiştirdikten sonra bebeklerin hareket kabiliyeti sınırlıdır. Bu nedenle bebek sırt üstü yatırılmalı, yan yatırılmamalıdır. Bebeğinizi alt değiştirdikten sonra onu sadece sırt üstü yatırmalısınız.
Kışın bebeklerin üstü nasıl örtülmeli?
Çok kalın olmayan ve cildin hava almasını sağlayan pamuklu giysiler yeterlidir. Yün, polar veya kalın giysiler gerekli değildir. Uyurken, çok kalın olmayan pamuklu bir battaniyeyle örtünmeniz yeterlidir.
Kalça çıkığı ameliyatsız düzelir mi?
Doğumdan sonraki ilk 6 ayda kalça çıkığı tespit edilirse ameliyatsız tedavi mümkündür. Bu dönemde kalça kemiği bandaj (Pavlik bandajı) ve cihazlar yardımıyla belirli bir pozisyonda tutulur. Bu yöntemle son derece başarılı sonuçlar elde edilir.
Kalça çıkığı olan bebekler ağlar mı?
Kalça çıkığı olan bir bebek ağlar mı? Kalça çıkığı genellikle ağrıya neden olmaz, bu nedenle bu duruma sahip bebekler genellikle ağlamaz.
Kalça gelişim geriliği düzelir mi?
Yenidoğan döneminde kendiliğinden düzelebilen masum kalça gelişim geriliği tedavi gerektirmezken, bu bebeklerin bir kısmında kalça gelişim geriliği devam eder veya bazen hemiluksasyona veya en kötüsü tam çıkığa kadar ilerleyebilir.
Kalça çıkığı nasıl yerine getirilir?
Cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Doktorlar kalça ekleminden kayan kemiği değiştirmek için ameliyat yaparlar. Kalça çıkığı tedavisi genellikle kalça protezi takılarak veya çıkarılan kemik parçaları değiştirilerek yapılır.