6331 Sayılı Kanun neyi kapsar?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun kapsamı nedir? Kamu ve özel sektördeki tüm işyerleri ve işyerleri, bu işyerlerinin işverenleri ve işveren vekilleri ile çıraklar ve stajyerler dâhil tüm çalışanları kapsamaktadır.
6331 sayılı kanuna göre sağlık muayenesi ve ek ücretleri kim tarafından karşılanır?
Sağlık izlemelerinden kaynaklanan masraflar ve bu izlemelerden kaynaklanan ek masraflar işveren tarafından karşılanır ve çalışana yansıtılamaz.
6331 Sayılı Kanunu memurları kapsar mı?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili kanunlarda; işçi, memur, sözleşmeli personel ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile atanmış personel gibi çalışanlar arasında bir ayrım yapılmamıştır. Çalışanlar; kamu kurumlarında ve özel sektörde çalışan tüm çalışanları ifade etmektedir.
6331 sayılı Kanun kapsamında çalışanların yükümlülükleri nelerdir?
Çalışanların görevleri; alınan tüm önlemlere uymak, kendilerini veya diğer çalışanları tehlikeye atmamak, kendilerine verilen ekipmanı usulüne uygun şekilde kullanmak ve tespit edilen tehlikeli durumları işverene veya çalışan temsilcisine bildirmektir.
İşveren aşağıdaki durumların hangisinde kayıtları en az 15 yıl saklar?
Buna göre; “İşveren, işyerinde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine ilişkin kayıtlar ile çalışanların kişisel sağlık kayıtlarını, ilgili mevzuatta belirtilen süreler saklı kalmak üzere, iş akdinin sona erdiği tarihten itibaren en az 15 yıl süreyle saklamak zorundadır.
6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği Kanunu kapsamında çalışanların hakları nelerdir?
Hemen hemen tüm çalışanları kapsayan 6331 sayılı kanun, çalışanlara işverene karşı bazı haklar tanımaktadır. Bu haklardan bazıları; ihtiyati tedbir talep etme, bazı bilgi, belge, rapor vb., belgelerin incelenmesi, temsil, işten kaçınma, iş sözleşmesinin feshi vb. olarak sıralanabilir.
6331 sağlık muayenesi kaç yılda bir yapılır?
Periyodik muayene; (a) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az beş yılda bir, (b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az üç yılda bir, (c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az yılda bir defa tekrarlanır.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kimlere uygulanmaz?
6331 sayılı Kanun kapsamına girmeyenler: MİT ve TSK faaliyetlerini, olağanüstü hal ve afet dönemlerindeki faaliyetleri, ev hizmetçisi olarak çalışanları, infaz dönemindeki hükümlü ve tutukluları, kültürel ve mesleki faaliyetleri kapsamaz.
Periyodik muayene ücretini kim öder?
Sağlık raporu ücretini kim öder? İşyeri sağlık raporu ücretini genellikle işverenler öder.
6331 Sayılı Kanun Kamu Kurumlarında Ne Zaman Uygulanacak?
Soru: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu neden ertelendi? Cevap: 7252 sayılı Kanun ve 633 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kamu kurumları ile 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 10 binden 100 bine ertelendi.
6331 sayılı kanun kapsamında hangi işverenler işyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturmak zorundadır?
MADDE 4 – (1) Elli veya daha fazla çalışanı bulunan ve aralıksız altı aydan fazla çalışılan işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda incelemelerde bulunmak üzere komisyon kurar.
6331 sayılı kanuna göre hangi işyerlerinde risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu vardır?
6331 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca tüm kamu işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması zorunludur. Kamu işyerlerinde: ▶ İşveren, risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. ▶ Risk değerlendirmesi yapılması, işvereni iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünden kurtarmaz.
6331 hangi işleri kapsamaz?
a) Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerleri hariç olmak üzere, Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı’nın faaliyetleri. b) Afet ve acil durum birliklerinin müdahale faaliyetleri. c) Ev hizmetleri.
Çalışan ne zamandan çalışmaktan kaçınma hakkını kullanabilir?
Çalışanlar, işveren gerekli tedbirleri alıncaya kadar çalışmaktan kaçınma haklarını kullanabilirler. İşyerinde meydana gelen tehlikenin sadece bir çalışanı değil, birden fazla çalışanı tehlikeye atması halinde çalışanlar birlikte çalışmaktan kaçınma hakkına sahiptirler.
6331 Sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girdi?
6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu kanunla 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2, 63 ve 69 uncu maddelerinin bazı fıkraları ile 77, 78, 79, 80, 81,83, 84,85,86,87,88,95 inci maddeleri değiştirilmiştir.
6331 ve 4857 sayılı kanunun farkları nelerdir?
Görüldüğü üzere 4857 sayılı Kanunla ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için zorunlu mesleki eğitim getirilmiş, 6331 sayılı Kanunla ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işler için zorunlu mesleki eğitim getirilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu kimleri kapsar?
Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları için, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
İş sağlığı ve güvenliği neleri kapsar?
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Amacı İş sağlığı ve güvenliği, yapılan iş sırasında veya işin sonucu olarak ortaya çıkabilecek iş kazalarının olasılığını en aza indirmek, çalışma ortamından kaynaklanabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalıklarına yol açabilecek işyerlerinde önlemler almaktır.
6331 hangi işyerlerinde risk değerlendirmesi yapma zorunluluğu vardır?
6331 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca tüm kamu işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması zorunludur. Kamu işyerlerinde: ▶ İşveren, risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. ▶ Risk değerlendirmesi yapılması, işvereni iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünden kurtarmaz.